Probava

Podijeli
https://main-masterapi-master-hlsyodlnjq-ew.a.run.app/v1/media/download/17746/active

Magnezij je mineral koji je neophodan za cjelokupno fizičko zdravlje. Otprilike polovica magnezija u našim tijelima nalazi se u našim kostima. Ostatak služi za pomoć u funkcioniranju stanica u raznim sustavima tijela.

Ako imate IBS-C, izbjegavajte dodatke magnezija koji sadrže kalcij jer dodani kalcij može povećati zatvor.

Obično dijetalna vlakna i voda se spominju kada se raspravlja o zatvoru i sindromu iritabilnog crijeva. Međutim, također nam je potreban adekvatan unos magnezija, jer taj mineral utječe na našu probavu putem nekoliko različitih mehanizama. Zatvor je povezan s brojnim pritužbama i stanjima kao što su glavobolja, loše raspoloženje, ekcemi i bolni zglobovi, pa je važno osloboditi tijelo od toksina i isprazniti crijevo, po mogućnosti 1-2 puta dnevno.

Naš probavni sustav osjetljiv je na nedostatak magnezija, jer čitav crijevni sustav sadrži mišiće (glatko mišićno tkivo), a postoji i obilje živaca u našim crijevima.

  • Magnezij pomaže opustiti mišiće crijevnog zida – uključujući sfinkter između tankog i debelog crijeva te između debelog crijeva i rektuma. To olakšava prolaz hrane kroz probavni trakt bez neprikladnih blokada uzrokovanih napetošću mišića.
  • Magnezij privlači vodu u debelom crijevu, pomažući omekšavanju izmeta, čime lakše prolazi kroz crijevo, a pomaže mu i peristaltički pokret. Zbog toga je važno da dobijemo dovoljne količine magnezija i tekućine.

Stres je često čimbenik koji doprinosi, a to je da kada doživimo stres reagiramo s iskonskim reakcijama borbe ili leta koje šalju masivne količine krvi iz našeg probavnog sustava u naš mozak i mišiće kako bi nam omogućile optimalan rad u izazovnim situacijama. Ove iskonske reakcije utječu na našu probavu ako prevladavaju duže vrijeme.
Stoga je od vitalnog značaja da se dovoljno naspavate i opustite kako biste osigurali da se probavni sustav odredi kao prioritet u smislu dobivanja dovoljne količine krvi i energije.

Dobra probava daje tjelesnu i mentalnu dobrobit
Mnogi ljudi smatraju da im se dobro raspoloženje vraća i da im glavobolja i drugi simptomi nestaju u zraku, nakon što im se konstipacija zaustavi i mogu potpuno isprazniti crijeva 1-2 puta dnevno, što je optimalno.

Podijeli

Još članaka

3. veljače 2019.
https://main-masterapi-master-hlsyodlnjq-ew.a.run.app/v1/media/download/17747/active

Nesanica je poremećaj u organizmu

Proizvodnja melatonina koja regulira stanje spavanja poremećena je nedovoljnim magnezijem.Magnezij može pomoći našem tijelu i opustiti mozak!Da bismo zaspali i spavali, naše tijelo i mozak trebaj...

Prikaži više...
16. siječnja 2019.
https://main-masterapi-master-hlsyodlnjq-ew.a.run.app/v1/media/download/17745/active

Magnezij i uklanjanje podočnjaka

Za podočnjake postoji više razloga i uvijek se treba zaključiti prvo dali su povezani sa organima kao bubrezi npr. ili jetra. Postoji više tipova podočnjaka i bitno ih je razvrstati. 🔹Podočnjaci...

Prikaži više...
2. prosinca 2018.
https://main-masterapi-master-hlsyodlnjq-ew.a.run.app/v1/media/download/17743/active

Paradontitis i magnezij

Paradontitis Parodontitis je infekcijska bolest koja utječe na tvrdo i meko tkivo koje okružuje zube, a uništava alveolarne kosti i vezivno tkivo. To je multifaktorska bolest u kojoj mnogi čimben...

Prikaži više...