Be Natur | Magnezij kakav trebate

 
 

Magnezij za djecu - Be Natur

Magnezij je mineral koji se često zaboravlja iako je nužan za rast i razvoj djeteta. Neophodan je za opuštanje mišića, razvoj kostiju, reguliranje raspoloženja i stvaranje energije.
Za razvoj kostiju se obično ističe kalcij, ali u tom procesu je neizostavan i magnezij koji je potreban za njegovu apsorpciju, pretvaranje vitamina D u aktivan oblik i reguliranje hormona koji doprinose razvoju kostiju. Djetinjstvo je ključno doba za unos magnezija jer se tada najviše može utjecati na razvoj kostiju.

Hrana modernog vremena ima sve manje nutrijenata, zbog čega može doći do smanjenja ključnih vitamina i minerala u našem organizmu. To se posebno odnosi na djecu, koja su često izbirljiva oko hrane pa mogu imati nedostatak upravo ovog minerala. Budući da djeca radije posežu za gaziranim pićima i sokovima, mogu imati problem s nedovoljnim unosom vode. Ukoliko ne unesemo dovoljno vode, tijelo će izlučivati više magnezija u urinu kako bi zadržalo njegovu slanoću. Istu posljedicu ima i unos previše slane hrane. Sokovi i gazirana pića imaju prevelike razine šećera, što također dovodi po prevelikog izlučivanja ovog minerala putem mokraće. Uočena je povezanost nedostatka magnezija i pojave dijabetesa tipa 2. Određene bolesti također mogu uzrokovati njegov nedostatak. Iako je ozbiljniji nedostatak ovog važnog minerala rijedak, veliki broj osoba ne ispuni svoju dnevnu potrebu za njime jer nema dovoljno uravnoteženu prehranu. Niska razina magnezija može imati negativan učinak na djetetovo raspoloženje te dovesti do uznemirenosti, razdražljivosti i problema s koncentracijom. Za pravilno funkcioniranje neurološkog sustava magnezij je ključan jer utječe na održavanje optimalne razine GABA neurotransmitera koji je zaslužan za osjećaj smirenosti, opuštenosti i poticanje sna. Nedostatak magnezija može dovesti i do pretjerane zabrinutosti, anksioznosti, napadaja panike, osjetljivosti na buku, loše koncentracije, zatvora i nesanice.

Djeca nemaju dovoljno razvijen imunološki sustav koji im je potreban za obranu od raznih infekcija i bolesti. Magnezij ima važu ulogu u mnogobrojnim procesima koji se dovijaju u našem organizmu, a samo jedan od njih je stvaranje antitijela koja se bore protiv upalnih procesa. Mala je vjerojatnost da će vaše dijete unijeti previše magnezija putem hrane, ali moguće je pretjerati s njegovim unosom u obliku dodataka za prehranu. Preporučeni dnevni unos za djecu od 1 do 3 godine 80 mg dnevno, za djecu od 4 do 8 godina je 130 mg dnevno te 240 mg dnevno za djecu od 9-13 godina. Ove preporučene doze uključuju ukupan unos putem hrane i dodataka koji se ne treba prelaziti.
This may be of your interest