Be Natur | Magnezij kakav trebate

 
 

Nedostatak magnezija – Kako prepoznati manjak magnezija u organizmu?

S obzirom na izuzetnu važnost magnezija za naše zdravlje, povremeno je bitno provjeriti svoj status magnezija u organizmu, no to nije lak zadatak.
Magnezij se u organizmu pohranjuje u kostima i mekom tkivu. Količina magnezija koja putuje krvotokom je manja od 1% i razina magnezija u krvi strogo je kontrolirana i održavana unutar određenog uskog raspona vrijednosti. Iz toga razloga, mjerenje razine magnezija u krvi nije dovoljno precizan pokazatelj statusa magnezija u organizmu, stoga se preporuča upoznati znakove nedostatka magnezija u organizmu i čimbenike rizika.
 
Simptomi nedostatka magnezija
 
Simptomi nedostatka magnezija su najčešće suptilni, a radi se o umoru, grčevima u mišićima, nepravilnom radu srca, osteoporozi, a nedostatak magnezija može se odraziti i na mentalno zdravlje. Migrene, visoki krvni tlak, neplodnost, loše pamćenje također mogu biti znakovi da organizmu nedostaje magnezija. Narušeno mentalno zdravlje manifestira se u povišenoj anksioznosti, depresiji i apatiji. Do nedostatka magnezija u organizmu može doći zbog unosa određenih lijekova koji ometaju njegovu apsorpciju, a radi se o antacidima, antibioticima, lijekovima za visoki krvni tlak, kortikosteroidima i protuupalnim lijekovima, diureticima, oralnim kontraceptivima i hormonskoj nadomjesnoj terapiji. Apsorpciju magnezija u crijevima mogu ometati određene bolesti poput sindroma iritabilnog kolona i upalnih bolesti crijeva. Hipertireoza, intenzivna tjelesna aktivnost i kronični stres mogu povećati potrebe za magnezijem jer se radi o uvjetima povećanog rada metabolizma, a time i većoj potrebi za brojnim enzimima kojima je za optimalan rad potreban magnezij. Također, osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2 u riziku su od nedostatka magnezija zbog povećanih gubitaka magnezija putem bubrega. Još jedan mogući znak nedostatka magnezija u organizmu je nedovoljna razina vitamina D u krvi unatoč uzimanju vitamina D u obliku dodatka prehrani. Naime, pokazalo se kako nedostatak magnezija u organizmu otežava apsorpciju vitamina D, što ne iznenađuje s obzirom da magnezij čini sastavni dio mnogih enzima koji sudjeluju u metabolizmu vitamina D. Također, dugoročno uzimanje vitamina D u obliku dodatka prehrani iscrpljuje zalihe magnezija u organizmu. Pripazite na asimptomatski nedostatak magnezija. Ponekad se nedostatak mikronutrijenata u organizmu ne očituje vidljivim simptomima što može biti zavaravajuće. Znanstvenici asimptomatski deficit mikronutrijenata objašnjavaju tzv. teorijom „trijaže“. Naime, tijekom nedostatnog unosa organizam postojeće zalihe mikronutrijenata koristi za funkcije koje su važne za trenutno preživljanje, ali na štetu dugoročnog zdravlja. Pa će tako organizam određene minerale uzimati iz kostiju kako bi se koristili za rad srca. Na staničnoj razini kod nedostataka vitamina i minerala dolazi do DNA oštećenja i starenja stanica što leži u podlozi mnogih kroničnih bolesti.
 
Provjera simptoma manjka magnezija

Jedan od načina kako provjeriti nedostaje li nam magnezija u organizmu je uz pomoć popisa stanja koja su povezana s kroničnim nedostatkom magnezija ili stanja koja nedostatak magnezija možepogoršati:
 
 • bolesti srca i krvnih žila (hipertenzija, ishemijska bolest srca)
 • dijabetes tipa 2
 • metabolički sindrom
 • osteoporoza
 • problemi u radu mišića (slabost mišića, umor, trnci, grčevi)
 • neurološke smetnje (iritabilnost, depresija, migrene, moždani udar)
 • respiratorne smetnje (astma)
 • osobe koje su u najvišem riziku od nedostatka magnezija su:
 • starije osobe (zbog većeg gubitka i lošije apsorpcije magnezija)
 • osobe čija je prehrana siromašna magnezijem (poput tipične zapadnjačke prehrane)
 • trudnice i dojilje
 • osobe koje se bave intenzivnom tjelovježbom ili sportom
 • osobe koje prekomjerno konzumiraju alkohol (posebice žestoko alkoholno piće)
 • osobe s problemom malapsorpcije (kod operacija i bolesti gastrontestinalnog sustava)
 • osobe koje uzimaju lijekove (diuretike, inhibitore protonske pumpe, kemoterapeutike

 

Kod opisanih stanja korisno je unositi magnezij u obliku dodatka prehrani, a poglavito se magnezij u spreju, koji se primjenjuje preko kože, smatra izrazito poželjnim načinom primjene magnezija. Magnezij primjenjen transdermalno prelazi izravno u tkiva putem kože, gdje se treba brzo transportirati do stanica po cijelom tijelu. Nadalje, transdermalna apsorpcija magnezija u usporedbi s oralnom primjenom predstavlja se kao učinkovitija s jedne strane zbog gotovo 100% apsorpcije, a s druge strane ima manje nuspojava jer zaobilazi gastrointestinalni trakt.

Be Natur magnezij u spreju

Be Natur Ionic Mg Skin&Sport preparat je nastao inovativnom metodom koja se bazira na strukturiranju otopine koji magnezijev klorid heksahidrat 100% farmaceutske čistoće prevodi u ioniziranu otopinu magnezija i klora koja blagotvorno djeluje na kožu. Preparat se nanosi transdermalno, dermatološki je testiran, a prikladan je i za osjetljivu kožu. Može se kombinirati s unosom magnezija oralnim putem. Ne sadrži druge aktivne sastojke, već svoju djelotvornost, kojoj svjedoče mnogi korisnici s područja Hrvatske, ali i šire, duguje isključivo magneziju. Unatoč postojećim znanstvenim dokazima o učinkovitosti apsorpcije Be Natur magnezija u spreju najuvjerljiviji dokaz njegove uspješne apsorpcije i djelovanja su brojni zadovoljni korisnici magnezija u spreju, najviše iz redova liječnika, fizioterapeuta, poliklinika, rekreativnih i profesionalnih sportaša koji svjedoče o superiornosti ionskog magnezija u spreju u usporedbi s ostalim oblicima magnezija.

 

Komentari

Nema postova

Novi komentar
Moglo bi vas zanimati